Hybridasp
våra hybridapar
Här på gården har vi andra generationens hybridasp. Ett ovanligt inslag i den Svenska skogen. Som glädjer oss mycket men också gett många trevliga möten genom åren. Vi har årligen ett par exkursioner hos oss bla med Linneuniversitet och Skogsstyrelsen.
Läs gärna artiklar från tidningen Skogen eller Sydved:
Historien om asparna
1964 Planterade Berth Järnland bl.a hyprid- asp på åkermark. Detta efter ett initiativ av Werner von Seydlitz och dåvarande direktören på Svenska Tändsticksbolagets fabrik i Vetlanda Gösta Birgersson. Berth ville prova på något nytt, då ett antal åkrar skulle planteras med skog. Helt efter den tidens anda.
Werner hade kontakter i Danmark som hade plantor och kunskap kring detta träd. Så de träd och de rotskott som nu har blivit nya träd har Dansk proveniens.
Kunskapen kring plantering och skötsel var dålig, utmaningarna och svårigheterna desto större. Jag tror att man kan säga att dessa herrar var orädda pionjärer i dessa trakter på den tiden.
Plantorna planterades i räta och vinkelräta förband, spikraka i alla riktningar, även i de diagonala. Lennart Andersson hade samma år anställts som bla gårdskarl och genomförde planteringen. Lennart fick även 2007 uppleva slutavverkningen av träden några år innan han gick bort.
Första året var det stora bekymmer med sork, detta löstes med råttgift och tegelrör. Andra året var haren det stora bekymret. Tredje året var fejning av råbock det stora problemet, detta löste man rätt bra med hjälp av bössan och bly.
Under åren mellan plantering och slutavverkning skall två eller tre gallringar ha utförts. Vi vet att dessa gallringar i huvudsak gav rötskadade stammar eller döda träd. Träd som hade fått skador av i huvudsak det vilda.
På hösten genomfördes en gallring. Följande data finns dokumenterat:
INNAN GALLRING
- Stamantal: 898 st
- Diameter: 22 cm
- Medelhöjd: 20 m
- Grundyta: 27,8 m2
- Volym: 293 m3sk
EFTER GALLRING
- Stamantal: 672 st
- Grundyta: 20,7 m2
- Volym: 215 m3sk
Gallringsuttaget:
- Tändsticksvirke 32,2 m3f pb
- Massaved 28 m3f pb
Första november tillträder vi, familjen Thureson, som ägare till Tångerda Gård.
Bland mycket annan information från säljaren, fick vi veta att vi bör slutavverka hybridasparna omgående.
- Troligen är de för gamla och kan vara skadade av röta.
Vi lånade ett tillväxtborr, borrade i flera stammar och kunde inte se några spår av röta.
Vi tog beslutet att slutavverka beståndet. Detta skedde under början av hösten 2007. Avtal tecknades med Swedish Match för att göra bla tändsticksvirke av träden.
DETTA RESULTERADE I
Tändsticksvirke Prima 266 m3fub. Antalet stockar var 971 st Massaved 229 m3fub.
Allt var prima, inget vrak eller röta.
Av tändsticksvirket blev det 359 miljoner tändstickor.
På våren hägnande vi området bakom Ladugården ca 1 hektar, då vi sett mycket skador av älg på de stammar som fanns på andra bestånd av hybridasp.
Vi städade bort den grot som var kvarlämnad innan växtsäsongen började. På hösten 2008 kunde vi räkna till en miljon rotskott per hektar.
Första röjningen genomfördes, då var asparna 3-4 meter höga, jag röjde ner till ett förband som var 2 meter, tittade noga efter träd som hade skador vid marken eller dubbeltopp. De åkte ner omgående. Detta gjordes på våren innan löven kommit.
Stamantalet var nu nere på knappt 2500 stammar. Dvs. 997 500 stammar var bortröjda.. När lövet slagit ut och sommaren kommit, kom det en dag med kraftig blåst från nordväst, rakt över sjön. Konsekvensen av denna vind, blev på de smala, långa och lövade asparna att många föll, eller stod lutade i 45 grader. En syn som var mer än trist att se, det var helt enkelt riktigt bedrövligt! Vi började resa upp stammar och stagade dem med stag och band, som ett nyplanterat fruktträd. Ca 50 st fick denna omvårdnad, men när vi kom längre ner i beståndet var det så många som låg ner att det bara vara att ta fram röjsågen.
Nya rotskott tog dock omgående över de nedblåsta träden. Bara om man vet om var dessa luckor var, kan man se att de är något yngre än sina grannar.
“Underröjning” genomfördes.
Detta för att inte på nytt ha en hybridasp-djungel.
Ny röjning i april, där hälften av stammarna röjdes bort, detta gav 1200 stammar per hektar.
Medelstamdiametern var på våren 63 mm och längden var 10-12 meter. Jag har inte stamkvistat, tycker att naturen har skött detta rätt bra själv.
Vid två tillfällen har vi haft besök av något som gör bladen mörka och torra i nedre delen av lövverket. Jag har inte kunnat se några spår av mal. Senast denna sommar, troligen har det påverkar tillväxten negativt denna växtsäsong.
I september gjorde Skogsstyrelsen en sk cirkelytetaxering, det gav följande utfall:
- Övre höjd: 11m
- Volym: 34 m3sk/ha
- Stamantal: 1200/ha
- Medelstam: 0,028 m3sk
Under våren 2016 genomfördes första gallringen, dock med röjsåg.
Av stammarna blev det massaved, ca två klena stockar per träd. Beståndet hade efter denna åtgärd 550 stammar/ hektar.
Medel stamdiametern var i oktober månad 110 mm och övre höjd 17 meter.
Värt att notera är att växtsäsongen 2016 var extremt nederbördsfattig på Småländska höglandet, så även i Tångerda.
Det var det första året vi vågade släppa ut våra får på bete. Dock en kort tid för att smaka på det goda friska gräset. En hel del aspskott blev även mat för fåren.
2018 var även ett extremt torrt år.
Under våren 2023 genomförde vi den första gallringen som krävde motorsåg.
Under april månad tittade vi över alla stammar och letade efter tecken på röta, frostskador, betesskador efter fåren etc. Vi märkte noga ut dessa stammar då de var de första all fälla. Vår målsättning var att öppna upp beståndet tydligt och ge de träd som var kvar gott om ljus och möjlighet att växa.
Vi valde att både fälla och kvista manuellt med motorsåg. Samt skota ut stam och grot med vår Alstor för att undvika skador på marken och på lämnade träd.
Ca 60 % av stammarna stod kvar efter gallringen. Det gav
43 m3sk/ha massaved samt en betydande mängd grot.
Medel stamdiametern var i april månad 182 mm.
Även under 2024 har vi haft nöjet att få kunniga besökare till våra hybridaspar.
Vi kunde efter växtsäsongen konstatera att medelhöjden nu är
22,5 meter, samt medelstamdiametern 220 mm.